Składniki:
1 kg mąki
kostka masła
1 szklanka cukru
1 szklanka miodu
2 łyżeczki
sody lub proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
3 jajka
przyprawa do piernika (jeśli ktoś lubi
bardzo korzenne, to 2 przyprawy)
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać.
Ciasto wychodzi mokre i kleiste.
Odstawić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.
Wyciągnąć ciasto z lodówki, odłamywać kawałki, które w razie konieczności można oprószyć mąką, rozwałkować i wykrawać pierniczki.
Wstawić do gorącego
piekarnika ok.170st na 9-10 min. Pierniki po upieczeniu są mięciutkie, potem twardnieją. Wystarczy włożyć je do puszki z pokrojonym jabłkiem a staną się miękkie i smaczne.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz